top of page

Dansekonserten «YR»

Teie Hovedgård fredag 18.september kl 19.30

Ragnhild Hemsing (fiolin/hardingfele), Hallgrim Hansegård (dans/koreografi) og Tor Espen Aspaas (klaver) Dansekonserten «YR» - Eit møte mellom folkemusikk, folkedans og samtidsdans-Teie hovedgård - Ragnhild Hemsing (fiolin/hardingfele) Hallgrim Hansegård (dans/koreografi) og Tor Espen Aspaas (klaver)I Dansekonserten«YR» får publikum vera med på ei reise i møtet med musikk og dans på knivseggen mellom det tradisjonelle, klassiske og samtidige som  ender opp med verket «Yr» komponert av Lasse Thoresen der begge musikk verda møtast i eit spennande og kraftfullt utrykk. Publikum får og kjennskap til fleire komponistar som har latt seg inspirere av norsk folkemusikk og folkedans. Fiolinist og hardingfelespelar Ragnhild Hemsing er den einaste skandinav som har vunne den prestisjetunge "Beethoven-prisen" i Bonn. Hallgrim Hansegård er fire gonger Norgesmeister i halling og har vunne store internasjonale prisar som koreograf. RagnhildHemsing og Tor Espen Aspaas starta sitt duo samarbeid i 2010 som ei førebuing til innspeling og lansering av Ragnhilds debut-cd «YR» med norske verk av Grieg, Sparre Olsen, Thoresen og tradisjonell folkemusikk på hardingfele. Innspelinga kom ut på SIMAX Classics i 2011, blei Spellemannspris-nominert og mottatt med strålande kritikkar i inn- og utland.Sidan dette har duosamarbeidet blitt vidareført med ei lang rekke konsertar og turnéar, innspelingar og radiooverføringar nasjonalt og internasjonalt

(Foto:Trygve Inderlid)

yr.jpeg

Beethoven og Myllarguten

Ragnhild Hemsing (fiolin/hardingfele) og Tor Espen Aspaas (klaver)

Teie Hovedgård lørdag 19.9 kl 15.00

Har Beethoven noe til felles med Myllarguten? Mer enn man skulle tro! Beethoven hørte folkemusikere som levde langs Rhinens løp og beundret uttrykket musikken deres ga for ‘folkesjelen’. Han lot seg inspirere av den østerrikske folkemusikken etter at han flyttet fra Bonn til Wien, noe særlig Sonate nr. 8 bærer sterkt preg av. Beethoven var selve fundamentet for Grieg som komponist – han satt på Beethovens 32 klaversonater mens han komponerte ved pianoet i komponisthytten! Klavergjendiktninger av norske slåtter smelter arven fra Beethoven og europeisk kunstmusikk sammen med folkemusikk på genialt vis, og dette ble en viktig impuls i den norske nasjonale identitetsbyggingen. Fokus på uttrykk og formidling fremfor på sjangre og smale kategorier, viser oss derfor at det nok er langt mer til felles mellom Beethoven og Myllarguten enn det er som skiller dem.

 

Program

Johan Svendsen –«Romanse» for fiolin og klaver op.26

Trad.- Myllargutens brudemarsj, hardingfele


Edvard Grieg - «Myllargutens brudemarsj fra Slåtter» op. 72


Ludvig van Beethoven - Sonate for fiolin og klaver nr. 9 i A-dur, op. 47 «Kreutzer»

 

Billetter: Kr.300,-/Ungdom og barn under 18 år kr.50,-

Ragnhild Hemsing/foto: Kaupo Kikkas

f_kk_08363.jpg

«En musikalsk reise» med Vestfold Ungdoms strykeorkester og unge solister

Tønsberg Domkirke lørdag 19-sept kl 21.30 

Dirigent: David Foster-Pilkington, Ragnhild Hemsing (fiolin/hardingfele), Hallgrim Hansegård (dans/koreograf) og dansere fra Extend Art of Dance.

 

Vestfold Ungdomsstrykeorkester inviterer oss på en musikalsk reise! Med seg har de Ragnhild Hemsing på fiolin/hardingfele og danser/koreograf Hallgrim Hansegård med dansere fra Extend Art of Dance. Kveldens variert program byr på klassiske perler og festlig folkemusikk. 

 

Billetter kr.250,-/Ungdom/barn under 18 år kr.50,-

Vuso%20_edited.jpg

Masterclass for unge pianister med Tor Espen Aspaas

Teie Hovedgård Søndag 20/9 11.00

Aspass mottok sitt solist diplom ved NMH i 1996 og debuterte i Oslo året etter med strålende kritikker. Siden 2006 er han professor ved Norges musikkhøgskole hvor han ved siden av undervisning og veiledning gjør et forskningsprosjekt på improvisasjonens rolle i Beethovens kreative prosesser og verker. Han er tildelt en rekke priser og utmerkelser (blant andre De Unges Lindemanpris, Levinprisen og Nils Larsens legat) og han har vært solist med flere internasjonale symfoniorkestre i tillegg til samtlige norske etter den kritikerbejublede debuten med OsloFilharmonien i 2000. Blant dirigentene Aspaas har samarbeidet med som solist, finnes navn som Frans Brüggen, Vassilij Sinajskij, Michel Plasson, Stefan Karpe, Krzysztof Urbanski, Christian Eggen, Bjarte Engeset, Peter Szilvay, Rolf Gupta og Arvid Engegård. Med sistnevnte som dirigent for Trondheim symfoniorkester urfremførte han i 2011 Olav A. Thommessens klaverkonsert nr. 3. Med samme orkester, dirigert av Daniel Blendulf, urframførte han i 2016 Terje Bjørklunds første klaverkonsert

Tor Espen Aspaas.jpg

Grieg: «Vi må forplikte oss til å føle ungt!»

Konsertforedrag:  Tor Espen Aspaas 

Teie Hovedgård Søndag 20/9 15.00 -

 

 Konsertforedrag med Tor Espen Aspaas (klaver)Om den evigunge Edvard Griegs (1843-1907) liv, brev og klavermusikk–og om kunst som ‘overskudd av lengsel’.Grieg var, i tillegg til å forbli den største norske komponisten gjennom tidene, også en stor stilist med pennen i hånd. Utdrag fra de flere tusen brevene han skrev i løpet av livet, tegner-sammen med utvalgte klaververker-et portrett i helfigur av både den ruvende komponisten og den kortvokste mannen Edvard Grieg. Tor Espen Aspaas forteller, siterer og spiller.

TEA 2.jpg

Jarlsberg vokal

Teie Hovedgård Søndag 20.9. kl 19.30

Brahms – Kjærlighetslieder

Jarlsberg Vokal - Margrete Moen Birkedal (klaver) og Ståle Hebæk Ødegården (klaver)

Solokvartetten Jarlsberg Vokal med pianistene Margrete Moen Birkedal og Ståle Hebæk Ødegården fremfører Johannes Brahms sødmefulle Liebeslieder walzer (op.52) og fyrrige Zigeunerlieder (op.103) i sin helhet. 

Verkene er regnet blant de ypperste men er likevel sjelden å høre levende fremført. Liebeslieder ble urfremført 5. januar i Venezia i 1870 med en kammerbesetning. Vi kan virkelig forestille oss den lidenskapelige stemningen det måtte være i rommet når Clara Schumann og komponisten ham selv satt side om side ved klaveret! Sangtekstene til dette verket er hentet fra øst-europeiske samlinger mens melodiene og akkompagnementet er hel og holdent full-komponert. I Zigeunerlieder utgitt 18 år senere fant Brahms tekstlig og musikalsk inspirasjon fra heftet «25 Ungarske folkesanger» utgitt av Zoltán Nagy. Brahms var tro mot de folkelige tekstene men valgte bestemt å transformere melodiene og rytmene som han ville. Likefullt, her damper det virkelig av csárdás og symballer!

Jarlsberg Vokale.jpeg

Håkon Kornstad Trio – jazz og opera

Støperiet mandag 21.9. kl. 20.00

 

Festivalen er etablert av ulike musikkmiljøer i Tønsberg, og vi forsøker å presentere noen konserter som har preg av sjangeroverskridende musikk, som ikke så enkelt kan plasseres i én sjanger. Håkon Kornstad ble først kjent som en betydningsfull saksofonstemme i det norske jazzmiljøet, gjennom deltakelse i flere ulike band. Etter noen år i det landskapet, tok han utdanning som klassisk sanger, og kom således i den særskilte og unike posisjonen som operasanger/lyrisk tenor, og jazzsaksofonist, også der i perioder som «lyrisk tenor», eller fullt trøkk ved andre anledninger. I denne trioen har han likemenn som er nysgjerrige på og skolerte i flere stilarter. Det har vært brukt store ord om trioen, «En musikalsk verdenssensasjon» - Dagens Næringsliv, «Gripende vakkert» - Dagsavisen. Så blir det opp til oss, publikum, å stille med åpent sinn og ta imot god musikk, rett og slett veldig god musikk!

 

Håkon Kornstad – vokal og tenorsaksofon

Frode Haltli – akkordeon

Mats Eilertsen – bass

hakon_kornstad_trio-1024x768.jpeg

Orgelmatine´

Marius Roth Christensen og Espen Melbø (orgel)

Tønsberg Domkirke onsdag 23.9. kl 12:00

 

Marius Roth Christensen synger perler fra det nyere og eldre klassiske operarepertoaret i samspill med Domkirkens store orgel.

marius-roth-christensen-.jpg

Berit Opheim/Tore Brunborg med «Hildo»

Støperiet onsdag 23.9. kl. 20.00

 

Vossa Jazz er kjent for mange i musikkmiljøet. Nå henter vi musikk og musikere hovedsakelige fra Voss, som sammen har spilt inn albumet Hildo under ledelse av Opheim og Brunborg. Raknes er jo en allsidig musiker, fra Oterøya/Molde, Urheim kommer fra Bergen og Kåre Opheim er bror til Berit og fra Voss. Hildo skal være navnet på kirkeklokkene i Vangskyrkja fra 1277. Ifølge sagnet ville bergenserne låne klokkene med den praktfulle klangen, men de sank til bunns i Bolstadfjorden med båten under fraktingen. Verket «Hildo» ble urframført på Vossa Jazz i 2018, og nå kan vi også få hørt det på denne sida av vannskillet. Dette er folkemusikken i et mesterlig møte mellom genuine folkemusikere og allsidige musikere fra jazz-/improvisasjonsmusikken. Steinar Raknes er også kjent for sitt nære samarbeid med amerikanske musikere, americana, og med samiske musikere som joikeren Inga Juuso. Stein Urheim er en unik utforsker av strengeinstrumenter, som vi også får høre i Erlend Apneseth sitt band på festivalen fredag. Og bak fargelegger og driver Kåre Opheim det hele framover.

 

Berit Opheim – vokal

Tore Brunborg – saksofoner

Stein Urheim - gitar

Steinar Raknes – bass

Kåre Opheim – trommer/perkusjon

opheim brunborg.jpeg

Stian Carstensen - solo

Støperiet fredag 25.9. kl. 20.00

Første avdeling:

Konsertene i Støperiet fredag og lørdag presenterer to band. Andre avdeling denne kvelden er med Erlend Apneseth . Stian Carstensen har vært en sentral utøver innenfor jazz og folkemusikk gjennom 20-30 år. Blandingen har ikke minst kommet til uttrykk i bandet «Farmers Market». Han er en multi-instrumentalist, men i denne konserten vil vi få høre han på akkordeon, som er hans hovedinstrument. Mange i Tønsbergregionen har hørt Carstensen regelmessig hos Urijazz og ute på Ormelet pensjonat på sommerstid. Under Urijazz sitt 40-årsjubileum forrige høst, vikarierte han for Håkon Aase (fiolin) i Mathias Eick Band, og imponerte voldsomt. Allerede før tenårene var han en helt sensasjonell utøver på trekkspill med sitt spill og teknikk. I dag kan han presenteres også på denne måten: «Repertoaret strekker seg fra folkemusikk til klassisk og improvisasjonsmusikk i forskjellige former». Altså midt i blinken for Musikk i Sentrum.

 

Stian Carstensen – akkordeon

Stian karstensen.jpeg

Erlend Apneseth Fragmentarium

Støperiet fredag 25.9. kl. 20.00

 

Konsertene i Støperiet fredag og lørdag presenterer to band. Første avdeling denne kvelden er med Stian Carstensen, solo. Erlend Apneseth har vært presentert med trio i Tønsberg tidligere, denne gang kommer han med sekstetten som ga ut det sterkt kritikerroste albumet «Fragmentarium» tidligere i år. Det er bestillingsverket Apneseth leverte til Kongsbergjazz i 2019. Apneseths karriere har gått raskt og bratt oppover siden debutalbumet i 2013. Alle hans tre siste album har blitt nominert til Spellemannprisen og plassert på lister over årets beste album i en rekke internasjonale tidsskrift/aviser som BBC Music Magazine, Le Monde og The Chicago Reader. Han har fått Rolf Gammlengs prisen og NOPA-prisen. I bandet han kommer med sitter noen av Norges fremste, improviserende og allsidige musikere, kjent fra en rekke ulike sammenhenger og med en god bagasje med seg.

 

"Du verden så bra dette er!" Terningkast 6, Aftenposten: 

https://www.aftenposten.no/kultur/i/rAKK7A/erlend-apneseth-gjoer-folkemusikken-viktig-igjen

 

"Erlend Apneseth fortsetter å ta folkemusikken inn i nye tider, nye rom" Terningkast 6, Dagsavisen: 

https://www.dagsavisen.no/helg-nye-inntrykk/jazz/fele-og-stor-fantasi-1.1657100?paywall=true

 

"Med Fragmentarium legges enda en spennande side til et helt unikt norsk kunstnerskap" Vårt Land: https://www.vl.no/kultur/jeg-forbanner-ikke-tidens-elv-1.1658229?paywall=true

 

Erlend Apneseth – hardingfele

Stein Urheim – gitar, elektronikk

Anja Lauvdal – piano, elektronikk

Ida Løvli Hidle – akkordeon

Fredrik Luhr Dietrichson – bass

Hans Hulbækmo – slagverk, munnharpe, diverse

Erlend Apneseth.jpg

Saxygen Quartet - barnekonsert

  Sem Kirke lørdag 26.september14.00

 

 

 

Saxygen Quartet spiller og forteller …..   

Ettermiddags konsert som byr på spennende utforskning i rytmisk og klassisk saksofon repertoar. 

Passer for 8 års alderen og oppover.

Marcin Bobola - sopransaxofon

Linn Andréa Aasland-Belseth - altsaxofon

Barbara Bobola - tenorsaxofon

Helga Jenssen Solstad - barytonsaxofon

Saxygen.jpeg

 

Galleri Galleberg lørdag 26.9 kl 1600

OWL

I et cinematisk rom, hvor lydene til tider føles ut som om de beveger seg inni ens
hodet, oppstår en usikkerhet om hvor lydene kommer fra.
Organisk fletter den fritt improviserende duo Owl de akustiske lydene fra altsax
sammen med det elektriske fra el-gitar, kontaktmikrofoner og annen elektronikk.
Den frie lek med preparasjoner, fornemmelsen av rom og dybde viser duoens
influenser fra noise, minimalisme og fri improvisasjon.
Karl Bjorå (NO) - Gitar & elektronikk
Signe Emmeluth (DK) - Altsaksofon & elektronikk

Christian Meaas-Svendsen
Christian Meaas Svendsen (f. 1988) er født og oppvokst i Kongsberg. Han eruteksaminert med bachelor i jazz/improvisasjon samt et toårig
fordypningsstudium i klassisk musikk ved Norges Musikkhøgskole. Blant
hovedprosjektene hans finner vi Duplex, hans eget hjertebarn Nakama samt
JazzIntro-vinneren Mopti.
Christian jobber også mye med soloformatet, og forsøker å utvikle og bruke
tradisjonelle og originale “utvidede teknikker” med bue(r) og egen kropp som
utgangspunkt.
Med bass, bue/r og sin egen kropp som utgangspunkt, jobber Christian Meaas
Svendsen med et unikt lyd- og bevegelsesunivers. Lyd og musikk er relasjoner,
og kontrabassen er et fysisk instrument som kan tilnærmes på så mange andre
måter enn den tradisjonelle måten å spille det på. Christian mener at lyd og
bevegelse er én og samme ting og at disse to komponentene allerede ligger
latent i hverandre: Vi ser med ørene og hører med øynene. Solo-musikken hans

dreier seg om å bruke tradisjonelle verktøy for å skape ukonvensjonelle lyder i
frie hendelsesforløp. Det er musikk som handler om energi, om å bruke alt av
det man er for å skape en opplevelse der syn og hørsel fungerer som
likeverdige størrelser.

OWL.jpeg

Martin Nodeland Trio – standardlåter … og egne

Støperiet lørdag 26.9. kl. 20.00

Første avdeling:

Konsertene i Støperiet fredag og lørdag presenterer to band. Andre avdeling denne kvelden er med bandet Hegge. - Martin Nodeland er en ung gitarist fra Stokke, 26 år gammel. Han har allerede gjort seg bemerket på den norske jazzscenen med sine komposisjoner og velutviklete gitarspill. Ved denne anledningen presenterer vi han i en trio som har spilt sammen siden 2016. Hans første plateutgivelse er «Debut» fra 2019, der han har med seg den amerikanske saksofonisten Will Vinson, og «Origins» er på vei ut denne høsten. Medmusikanter denne kvelden er også med på kvintettutgivelsene, og begge er allerede fullbefarne instrumentalister. Veteranen Petter Wettre beskriver musikken på sitt vis: «Dette er jazz anno 2019 som er så bra som den kan få blitt. Jeg bøyer meg i hatten!”. Vi får høre standardlåter og egenkomponert materiale.

 

https://www.smeik.no/debut

 

Martin Nodeland – gitar

Alexander Hoholm – bass

Raymond Storaunet Lavik - trommer

Martin Nodeland Trio - foto.jpg

Hegge – den groovy, funky jazzen fra 60-tallet

Støperiet lørdag 26.9. kl. 20.00

Andre avdeling:

 Kvintetten Hegge har vært hos Urijazz tidligere, og gjorde stor suksess. Bandet er etablert av bassisten Bjørn Marius Hegge, som også har skrevet musikken, og det ble Spellemannpris allerede i 2017 for deres første album, «Vi Är Ledsna Men Du Får Inte Längre Vara Barn». Bandet spiller i den tradisjonelle, amerikanske jazzstilen fra 50-60-tallet, men med en aktuell friskhet og individuelt lydbilde. Alle fem musikerne har en enestående oversikt over tradisjonen med hint til blues, Mingus, Adderley, bop, soul. De fem musikerne er kjent fra en rekke ulike, betydningsfulle band på den nordiske jazzscenen.

 

https://www.bjornmariushegge.com/

 

Jonas Kullhammar – tenorsaksofon

Martin Myhre Olsen – alt- og sopransaksofoner

Vigleik Storaas - piano

Bjørn Marius Hegge – bass

Håkon Mjåset Johansen – trommer

Hegge.jpg

"Te Deum"

Tønsberg domkor

Søndag 27. september kl. 19.00«

Tønsberg Domkirke

 Storslått bestillingsverk av Henrik Ødegaard i anledning «Musikk i sentrum». Teksten til «Te Deum er vevd sammen med tekster av Norges største dramatiker, JonFosse. Medvirkende: Tønsberg domkor, solister; Ditte M. Bræin, sopran, Eirik P.Krokfjord, baryton, hornkvartett og Espen Melbø (orgel). Dirigent: Nina T. Karlsen. 

Tønsberg_Domkor.jpg
bottom of page