top of page
Tango På Tvers
Trekkspill nærbilde

Tid: Lørdag 25. sept. Kl 1800. Maria kapellet, Tønsberg
TANGO PÅ TVERS (Sven Lundestad / Christine Møklegaard / Signe Sannem Lund)

Tango på tvers

Tango på Tvers er en ganske nystartet trio som fremfører musikk fra flere sjangere, både originalskrevet og i egne arrangementer. Samtlige musikere er klassisk skolerte, men har også en nysgjerrighet for å gå utenfor det etablerte repertoaret. En spennende verden av musikalske muligheter åpnet seg da de begynte sitt samarbeid i august 2018. Det som skulle være fire konserter på en festival med utgangspunkt i musikk av Piazzolla måtte bli noe mer, og musikerne bestemte seg for å fortsette som «Tango på Tvers». 

 

Tango på Tvers ønsker å spille musikk som forbindes med kaféer og mindre scener, selv om alle tre er forankret i klassisk tradisjon dyrker de konsepter hvor de kommer tett på publikum. Ved å bruke sitt klassiske utgangspunkt i innøving og formidling av viser, fado, bosniske sevda, tango og annen folkemusikk, klarer de å gjøre repertoaret til sitt eget. Trioens repertoar spenner fra Piazzolla til Taube via portugisiske fado, bosnisk folkemusikk, Ted Gärdestad og Bob Dylan.

 

Musikerne

Sven Lundestad er en legende i musikkmiljøet og ble Norges første professor i gitar i 1997. Han har spilt konserter over hele verden og har mange plateutgivelser bak seg. Hans musikalske horisont utvides stadig, og han beriker både medmusikere og publikum med sitt eminente spill og fortryllende arrangementer. Sven er nå pensjonert fra NMH, og jobber som frilanser.

 

Signe Sannem Lund har master i opera fra Khio. De siste årene har hun blitt mer og mer interessert i hvordan hun kan bruke elementer av sin klassiske skolering i sjangere som tango, fado, bosniske sevda, visesang og cabaret. Signe har også begynt å bruke trekkspillet som en naturlig del av sin formidling. Signes stemme byr på et rikt klangunivers som sammen med hennes unike formidlingsevne lett berører enhver sjel.

Hun er fast medlem av cabaretgruppa Stilett.

 

Christine Møklegaard er utdannet ved Barratt Due musikkinstitutt. Hun har først og fremst spilt klassisk repertoar, men er nysgjerrig på hvordan fløyta kan brukes i andre sjangere og i andre uttrykk, og liker å gi seg i kast med de tekniske utfordringene som følger med tangomusikken. Men det er først og fremst følelser som melankoli, livsglede og de store kontrastene som lokket henne inn i tangoens verden. I Tango på Tvers veksler hun mellom tverrfløyte og altfløyte.
 

Kveldens program spenner vidt og variert, men har likevel en slags fellesnevner som binder stykkene sammen. Det er musikk som har sitt opphav i folkelige sjangere som for eksempel tango, mazurka, fado og sevdah. Stilarter som alle har et snev av melankoli, samt pasjon og temperament!

Innledningsvis fremfører «Tango på tvers» et knippe stykker fra argentinske Astor Piazzolla’s rikholdige musikalske kilde, både sanger og instrumentale verk.

Mazurka er en dans i 3/4- takt som har sine røtter i polsk folkemusikk. Den fikk sitt innpass i de parisiske salonger gjennom Frederic Chopin. På denne konserten er det et klaverstykke arrangert for fløyte og gitar publikum får høre.

Sevdah er en type folkemusikk fra Bosnia hvor tekstene ofte kan ta bittersøte og dramatiske vendinger. En kan også fornemme en gjenklang av et arabisk tonespråk.

«Youkali» er en tango skrevet i 1934 av Kurt Weill. Teksten henspeiler på et drømmeland eller utopia som menneskene higer etter.

«Bonjour, monsieur Picasso» er et morsomt virtuost shownummer i en spansk inspirert stil og kveldens fremføring er muligens en Norgespremiere!

bottom of page